کنترل مقاومت مغزههای بتن سخت شده قطعات سازه
جهت بررسی بتن کم مقاومت، بررسی نحوه بتنریزی، تراکم و عملآوری مشکوک، ارزیابی سازههای اجرا شده و ایمنی آن، بررسی و ارزیابی سازههای آسیب دیده بایستی موارد ذیل را در نظر گرفت.
- در صورتی که منطقه ضعیف در بررسی بتن کم مقاومت مشخص شده باشد یا احتمال ضعف در آن جا داده شود ضمن بررسی مدارک کارگاهی و پس از انجام آزمایش های شناسایی توسط چکش اشمیت یا اولتراسوتیک تهیه حداقل سه مغزه از نقاط ضعیف انجام میشود. مناطق مشکوک یا محل هایی برای اخذ مغزه در بررسی و ارزیابی سازههای اجرا شده یا آسیب دیده باید توسط ناظر یا مشاور مشخص شود و مغزهها اخذ شودکه در این حالت ممکن است مغزهها بیش از سه مغزه باشد.
- بهتر است محل مزبور فاقد میلگرد باشد و در جایی واقع شود که آسیب و ضعف اساسی در عضو بوجود نیاورد. تهیه مغزه از قطعاتی که ارتفاع (ضخامت)آن ها از نظر مغزه کمتر باشد امکان پذیر نیست. در این حالت از دستگاه هایی که محل میلگرد رامشخص می کند استفاده میشود.
- پس از تهیه مغزهها باید سر و ته آن بریده شود و کلاهکگذاری گردد. توصیه میشود حتی اگر سطح خارجی صاف باشد باز هم به میزان 2 تا 3 سانت بریده شود تا ترک های ناشی از جمع شدگی، بر مقاومت موجود اثر نگذارد.
- مغزه ها به صورت خشک یا اشباع تحت آزمایش فشاری قرار میگیرند. در بررسی بتن معمولاً به شرایط بهرهبرداری توجه میشود و شرایط رطوبتی مغزه مشخص میشود. برای مغزههای خشک باید 7 روز آن ها را در دمای 16 تا 27 درجه و در رطوبت نسبی کمتر از 60 درصد نگهداشت در صورتی که شرایط اشباع مد نظر باشد مغزهها باید به مدت حداقل 40 ساعت در آب (یا آب آهک) غوطهور شوند. بدیهی است در صورت نیاز به اشباع کردن، عمل کلاهک گذاری پس از خروج از آب انجام میشود.
- نتایج آزمایش مقاومت فشاری مغزهها باید به مقاومت نمونه استوانه ای استاندارد تبدیل شود. دو نوع ضریب تبدیل در این رابطه بکار میرود. ضرایب تبدیل مقاومت مغزه بدلیل نداشتن نسبت ارتفاع به قطر مورد نظر در جدول زیر دیده میشوند. حداقل قطر مغزه معمولاً 100 میلیمتر است، لذا ارتفاع مغزه نیز نمیتواند کمتر از 100 میلیمتر باشد. در صورتی که قطر مغزه 100 میلیمتر باشد باید آن را بر 1/02 تقسیم نمود تا مقاومت قطر 150 میلی متری بدست آید.
- ۹۳/۱۲/۲۴